Porady

Polecamy: spaghetti ze szpinakiem

szpinakTo niezwykle szybka w przygotowaniu, zdrowa i pożywna potrawa. Moje dziecko, w przeciwieństwie do innych dzieci, dzięki niej zaczęło jeść szpinak! Warto więc spróbować.

To niezwykle szybka w przygotowaniu, zdrowa i pożywna potrawa. Moje dziecko, w przeciwieństwie do innych dzieci, dzięki niej zaczęło jeść szpinak! Warto więc spróbować.

 

Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti, 1/2 kg świeżego szpinaku (ale może być też mrożony, byle niezbyt drobno posiekany), 1 cebula, 2 ząbki czosnku (może być więcej), 1 śmietana (odchudzający się mogą użyć po prostu mleka – potrawa jest równie smaczna), kilka łyżek wody (nie dodajemy jej, jeśli użyjemy mleka zamiast śmietany), 10 dkg żółtego startego sera typu ementaler, oliwa lub olej do smażenia, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

szpinakSposób przyrządzania: Nastawić makaron. Gdy się gotuje, starannie umyty szpinak delikatnie osuszamy. Kroimy na dość duże kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Na oddzielnej patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Wszystkie składniki należy połączyć. W zależności od tego, czy chcemy mieć szpinak mniej czy bardziej uduszony, trzymamy go na ogniu krócej (jeszcze 3-4 min.) lub dłużej ( 6-8). Teraz możemy dorzucić postrzępione listki bazylii. Solimy wg własnego smaku pod sam koniec ogrzewania. UWAGA! Szpinak mrożony wrzucamy po zeszkleniu cebuli i czosnku.

Do niedużego garnka wlewamy śmietanę i kilka łyżek wody (albo mleko). Doprowadzamy do wrzenia. Potem wrzucamy świeżo startą gałkę muszkatołową, następnie starty ser, który musi się rozpuścić.

Makaron można wymieszać ze szpinakiem (tak smakuje najlepiej) lub polać sosem już na talerzu.
Smacznego dla Was i Waszych pociech!

Ida

3 maja 2010

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *