Nadziewane ziemniaki

ziemniaczkiJesień to czas, gdy ziemniaki smakują nam najlepiej. Oto sprawdzony przepis na pyszne ziemniaki faszerowane. Jesień to czas, gdy ziemniaki smakują nam najlepiej. Oto sprawdzony przepis na pyszne ziemniaki faszerowane.

ziemniaczkiPotrzebne składniki:

-6 dużych ziemniaków

-szynka (100 g)

-ser żółty (100 g)

-śmietana (100 g)

-musztarda (ok. 1 łyżka)

-sól i pieprz (do smaku)

– 1 cebula

Sposób przygotowania ziemniaków:

Ziemniaki myjemy, gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach.

Ugotowane ziemniaki studzimy, po czym przekrawamy na równe połówki i wydrążamy środki.

Farsz:

Szynkę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy śmietanę oraz musztardę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy środki ziemniaków. Na sam koniec możemy posypać nasze ziemniaki startym serem żółtym. Całość zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 180 st. C, aż ser się roztopi i zarumieni.

esbe

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *