Powiat serwuje „Talerz zdrowia”

zdrowie

1 września weszła w życie ustawa zakazująca sprzedaży w szkolnych sklepikach tzw. śmieciowego jedzenia. Zakazując sprzedaży chipsów i oranżady nie sprawimy, że młodzież zacznie się zdrowiej odżywiać. Powiat Świdnicki, zdając sobie sprawę, że profilaktyka i dobre przykłady znaczą więcej niż zakazy i nakazy, postanowił wdrożyć wśród młodzieży ponadgimnazjalnej projekt profilaktyczno-edukacyjny „Talerz zdrowia”.

 

1 września weszła w życie ustawa zakazująca sprzedaży w szkolnych sklepikach tzw. śmieciowego jedzenia. Zakazując sprzedaży chipsów i oranżady nie sprawimy, że młodzież zacznie się zdrowiej odżywiać. Powiat Świdnicki, zdając sobie sprawę, że profilaktyka i dobre przykłady znaczą więcej niż zakazy i nakazy, postanowił wdrożyć wśród młodzieży ponadgimnazjalnej projekt profilaktyczno-edukacyjny „Talerz zdrowia”.

Ostatnie Targi Zdrowej Żywności „Zdrowie ma smak” pokazały, że moda na zdrowe odżywianie się to nie chwilowa fanaberia i szybko przemijający trend. Polacy coraz bardziej doceniają produkty zdrowe i pełnowartościowe. Niestety, jednocześnie coraz częściej zauważamy, że dzieci i młodzież, zamiast zdrowej kanapki i jabłka wolą napełnić żołądek chipsami lub batonem a wszystko to popić kolorowym, przesłodzonym napojem zamiast naturalnym sokiem lub wodą mineralną – mówi organizator targów Barbara Świętek, koordynator projektu „Talerz zdrowia”.

Przedsięwzięcie realizowane przez Powiat Świdnicki polegać ma na popularyzacji zdrowego stylu życia, zasad racjonalnego odżywiania oraz propagowaniu aktywności fizycznej wśród uczniów klas pierwszych szkół ponadgimnazjalnych. Ideą projektu jest zaangażowanie środowiska szkolnego: uczniów, nauczycieli, pedagogów, dyrektorów placówek w działania na rzecz promowania zdrowia. – Nadrzędnym celem jaki pragniemy osiągnąć jest ukształtowanie u młodzieży świadomych postaw sprzyjających zdrowiu, wyrobieniu prawidłowych nawyków żywieniowych oraz dostarczeniu wiedzy pozwalającej uczniom samodzielnie przygotowywać posiłki oparte na zbilansowanej, prawidłowej diecie. Chcemy pokazać uczniom i nauczycielom, jak w ciekawy sposób można eksperymentować w kuchni, spędzając czas na przygotowaniu pysznych i zdrowych posiłków – dodaje Barbara Świętek ze świdnickiego starostwa.

W ramach zajęć edukacyjnych i spotkań ze specjalistami (dietetykiem i psychologiem), uczniowie zostaną zapoznani z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia oraz z zaburzeniami odżywiania takimi jak nadwaga, otyłość, anoreksja i bulimia. Parafrazując przysłowie: czym skorupka za młodu nasiąknie… staramy się, aby nasza młodzież nasiąkła zdrowymi przyzwyczajeniami dotyczącymi odżywiania. Mamy nadzieję, że program trafi do jak najszerszego grona młodzieży, która nabytą wiedzę zaniesie do domów i rówieśników – mówi starosta świdnicki Piotr Fedorowicz.

{fcomment}

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *