Pieczone jabłka, warzywny kocioł. Czas na październikowy Targ Ziemi 124

Rozgrzejemy się przy ogniu, na którym będziemy piec jabłka, ziemniaki z gospodarstwa z kozim serem i rozmarynem oraz smakować pyszności z warzywnego kotła – smakowicie zapowiadają organizatorzy szóstej już edycji tegorocznego Targu Ziemi 124 w Kraskowie.

Z miesiąca na miesiąc przybywa miłośników zdrowej, nieprzetworzonej żywności, lokalnych produktów tworzonych z pasją i sercem. Mimo chłodu i jesiennej aury za oknami, wystawcy dbają o to aby również Październikowy Targ Ziemi 124 był wyjątkowy.

W przypałacowym, ekologicznym gospodarstwie Bzowa Ostoja w Kraskowie 1 października wystawią się:

Kooperatywa124 – kooperatywny warzywny kocioł na ogniu, zapieczone ziemniaki z gospodarstwa z kozim serem i rozmarynem
Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb przeżytni na zakwasie i ekologiczne sery kozie: Cannabis, Kozi Rozkminek, Kozi Śmierdziel, Kozi Fetor, Kozia Rada, Kozi Czyścioch
Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie – chleb orkiszowy na zakwasie -laureat II miejsca w konkursie na Festiwalu Mąki w Młynie Siedlimowice, sery krowie z ekologicznego mleka: młode krótkodojrzewające czyste i ziołowe, kremowy jogurt naturalny, krowa w pomidorach
Sady Ślężańskie – jabłka odmian: Renata, Ligol, Szampion i Elise, ekologiczne gruszki oraz już znane soki ze świeżego tłoczenia, szarlotka, naleśniki z musem jabłkowym, jabłka do upieczenia na ognisku oraz ocet jabłkowy 
Ślężańskie Miody – miód i produkty pszczele
Zofia Górak z Kraskowa– Coffee &cake, kawa Rebelia z mlekiem kozim i krowim bio z gospodarstw
Malina spod Ślęży – soki malinowe
Jola z Gołaszyc z Kozłonogą – pierogi na kozią nutę
Dana z Goli – twaróg, krowoscypki, bundz, gzik, masło, kwaśne mleko, słodkie mleko, rikotta od krowy Betiny
Owcze Delicje – nabiał owczy wytwarzany z 100% z mleka owczego, ser dojrzewający typu gouda, ser świeży naturalny z ziołami lub z pieprzem, ser wędzony, ser krótkodojrzewający, ser twarogowo-podpuszczkowy naturalny lub z ziołami, twaróg, jogurt, jogurt pitny
Młyn Siedlimowice – mąka z duszą
Krzysztof Staryszak – miód pszczeli naturalny
Bylinné sirupy – Syropy ziołowe – syropy z kwiatów, owoców i liści ziół prosto z Czech
Darvit – naturalne wędliny
Smakostacja – więcej niż sklep, artykuły naturalne, bio i ekologiczne
Kresowianka – ukraińskie przetwory warzywne, grzyby, surówki, ajwary, adżyki
Browar Rebelia – piwo regionalne, grzane piwo
Ekolomia – ekologiczne warzywa Basia Korff 
SzefIrek – kurkumik 
ESTERA GRABARCZYK-rękodzieło z Gospodarstwo pod dębami – słowiański len, autorska biżuteria
Trawiaste – wegetariańskie i wegańskie produkty do stosowania zamiast kosmetyków syntetyków
Elmirka’s Corner – szydełkomania z Gruszowa
Z Natury Lepsze- Mydlarnia – naturalne kosmetyki: mydła, peelingi, musy, kule, serum olejkowe, sól do kąpieli
LILLA MAI – kosmetyki z naturalnych składników
Dream Style – mydła glicerynowe
Paweł Amanowicz – Noże, miski, łyżki drewniane, grzebienie i inne drobiazgi, odtwórstwo historyczne
Ryszard Walczak – Woda Życia Krasków
KaZy – torebki
Ela Malinowska – pierniczki ozdobnie lukrowane (pierniczki ze Szlaku Cystersów), miody, przetwory domowe (kasztany jadalne pasteryzowane, płatki róży,chleb kasztanowy)
Berydecor – modne i wygodnie sukienki, bluzy, spodnie
Agnieszka Pałajska – pudełka drewniane ozdobione techniką decoupage, kartki okolicznościowe
Manufaktura Miodownicza – projekt przy Fundacji Pałac Struga, odtwarzający smaki dawnego Śląska, historyczne pierniki śląskie
Pasieka szarlotta gospodarstwo pszczelarskie – miody i świece z wosku pszczelego
Jadwiga Michałowska – dekoracje z suszu, wianki, rękodzieło


Szczegóły na www.facebook.com/targziemi124

Terminy Targu Ziemi 124

Niedziela, 12.00-16.00, Bzowa Ostoja – Krasków
październikowy 1.10.2017
listopadowy 5.11.2017
grudniowy 3.12.2017

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *