Nowy żłobek gotowy

 

Dobiegły końca prace związane z budową Miejskiego Żłobka Nr 2 w Świdnicy na Zawiszowie. Zakres prac obejmował budowę budynku żłobka, wraz z wyposażeniem, na 100 miejsc dla dzieci oraz zagospodarowanie terenu w rejonie ulic Galla Anonima i Andersa. Dzisiaj w placówce odbyły się Dni Otwarte dla dzieci i rodziców.

Łączny koszt zadania wyniósł 4 995 138,77 zł. Finansowane było ono ze środków budżetu państwa w ramach resortowego program rozwoju instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3 „MALUCH” – edycja 2016 w wysokości 2 391 326,00 zł oraz z budżetu Miasta Świdnicy w wysokości 2 603 812,77 zł – informuje Magdalena Dzwonkowska, rzecznik prasowy Urzędu Miejskiego w Świdnicy.

Obiekt jest jednokondygnacyjny, znajdują się w nim pomieszczenia dla trzech oddziałów dzieci (I oddział dzieci w wieku od 20 tygodnia życia – 1 rok; II oddział 1- 2 lata; III oddział 2- 3 lata). Każdy z nich posiada bezpośrednie wyjścia na taras i dalej na plac zabaw oraz wydzielone szatnie, łazienki dla dzieci, jadalnie, bawialnie i sypialnie.

Każdy oddział będzie się składał z sypialni (79,83m²), bawialni – jadalni (79,83m²), szatni (13,77m²). Dzieci będą miały indywidualne szafki w pomieszczeniu szatni. Przy każdej z sal (bawialniach) zaprojektowano sanitariaty dzieci (10,91m² – 10,97m²), pomieszczenia do mycia nocników (2,55m² – 2,63m²), magazyn podręczny (6,81m²) i przedsionki (6,79m²).

Wewnątrz obiektu zaprojektowano salę wielofunkcyjną o pow. 143,39 m² do zajęć gimnastycznych, rytmicznych, gimnastyki korekcyjnej oraz do organizacji uroczystości.

W żłobku zlokalizowany jest moduł administracyjny – gospodarczy w którym znajdą się pomieszczenia dla: dyrektora jednostki, intendenta, personelu (pokój socjalny z szatnią), obsługi technicznej (pomieszczenie konserwatora). W tym module znajdą się również pomieszczenia gospodarcze i techniczne m.in.: węzeł cieplny, pralnia, pomieszczenia do mycia urządzeń (np. wózków kuchennych).

W budynku żłobka mieści się także zaplecze kuchenne, które daje możliwość przygotowania posiłków na miejscu. W skład węzła żywienia wchodzi: kuchnia (37,57m²), rozdzielnia (8,63m²), zmywalnia (4,94m²), pomieszczenie gospodarcze (4,68m²), magazyn warzywny (4,64m²), pomieszczenie na odpadki (4,03m²), przygotowalnia (7,76m²), magazyn chłodniczy (7,51m²), magazyn suchy (7,84m²), magazyn naczyń (5,02m²), szatnia (5,91m²) i wc dla personelu kuchennego (3,37m²).

Przy wejściu usytuowana jest ogólnodostępna toaleta przystosowana dla osób niepełnosprawnych oraz pomieszczenie dla wózków dziecięcych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *