Nowy żłobek gotowy
Dobiegły końca prace związane z budową Miejskiego Żłobka Nr 2 w Świdnicy na Zawiszowie. Zakres prac obejmował budowę budynku żłobka, wraz z wyposażeniem, na 100 miejsc dla dzieci oraz zagospodarowanie terenu w rejonie ulic Galla Anonima i Andersa. Dzisiaj w placówce odbyły się Dni Otwarte dla dzieci i rodziców.
– Łączny koszt zadania wyniósł 4 995 138,77 zł. Finansowane było ono ze środków budżetu państwa w ramach resortowego program rozwoju instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3 „MALUCH” – edycja 2016 w wysokości 2 391 326,00 zł oraz z budżetu Miasta Świdnicy w wysokości 2 603 812,77 zł – informuje Magdalena Dzwonkowska, rzecznik prasowy Urzędu Miejskiego w Świdnicy.
Obiekt jest jednokondygnacyjny, znajdują się w nim pomieszczenia dla trzech oddziałów dzieci (I oddział dzieci w wieku od 20 tygodnia życia – 1 rok; II oddział 1- 2 lata; III oddział 2- 3 lata). Każdy z nich posiada bezpośrednie wyjścia na taras i dalej na plac zabaw oraz wydzielone szatnie, łazienki dla dzieci, jadalnie, bawialnie i sypialnie.
Każdy oddział będzie się składał z sypialni (79,83m²), bawialni – jadalni (79,83m²), szatni (13,77m²). Dzieci będą miały indywidualne szafki w pomieszczeniu szatni. Przy każdej z sal (bawialniach) zaprojektowano sanitariaty dzieci (10,91m² – 10,97m²), pomieszczenia do mycia nocników (2,55m² – 2,63m²), magazyn podręczny (6,81m²) i przedsionki (6,79m²).
Wewnątrz obiektu zaprojektowano salę wielofunkcyjną o pow. 143,39 m² do zajęć gimnastycznych, rytmicznych, gimnastyki korekcyjnej oraz do organizacji uroczystości.
W żłobku zlokalizowany jest moduł administracyjny – gospodarczy w którym znajdą się pomieszczenia dla: dyrektora jednostki, intendenta, personelu (pokój socjalny z szatnią), obsługi technicznej (pomieszczenie konserwatora). W tym module znajdą się również pomieszczenia gospodarcze i techniczne m.in.: węzeł cieplny, pralnia, pomieszczenia do mycia urządzeń (np. wózków kuchennych).
W budynku żłobka mieści się także zaplecze kuchenne, które daje możliwość przygotowania posiłków na miejscu. W skład węzła żywienia wchodzi: kuchnia (37,57m²), rozdzielnia (8,63m²), zmywalnia (4,94m²), pomieszczenie gospodarcze (4,68m²), magazyn warzywny (4,64m²), pomieszczenie na odpadki (4,03m²), przygotowalnia (7,76m²), magazyn chłodniczy (7,51m²), magazyn suchy (7,84m²), magazyn naczyń (5,02m²), szatnia (5,91m²) i wc dla personelu kuchennego (3,37m²).
Przy wejściu usytuowana jest ogólnodostępna toaleta przystosowana dla osób niepełnosprawnych oraz pomieszczenie dla wózków dziecięcych.