Frytki mogą być zdrowe?

Okazuje się, że tak. Taką zdrowszą wersję frytek zaproponowali uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy swoim młodszych kolegom ze Szkoły Podstawowej nr 105 w Świdnicy. Wszytko po to, aby pokazać, że zdrowe produkty też mogą być smaczne.

Oświata zdrowie 1 oświata zdrowie 2

Nauczyciel Ewa Rudownik oraz uczniowie świdnickiej hotelarki przekonywali uczniów podstawówki, że frytki, ketchup i słodkie napoje można zastąpić zdrowszą wersją, nie rezygnując z przyjemności jedzenia. Dzieci zamiast wysokokalorycznych produktów przygotowały pieczone ziemniaki z ziołami prowansalskimi, lemoniadę i świeży sok warzywno-owocowy.

Zajęcia odbyły się 3 grudnia w Szkolnym Schronisku Młodzieżowym przy ul. Kanonierskiej w Świdnicy. – Warsztaty miały na celu przybliżenie uczniom wiadomości o wartościach odżywczych składników pokarmowych – mówi jedna z organizatorem przedsięwzięcia i dodaje: – Dzieci miały także okazję dowiedzieć się nieco o zasadach nakrywania do stołu, gdyż same nakryły salę, w której kosztowały sporządzonych przez siebie potraw.

Uczniowie świdnickiej podstawówki uczestniczyli również w zajęciach dotyczących substancji słodzących w napojach. Dowiedzieli się o sztucznych i naturalnych substancjach słodzących oraz przeliczali zawartość cukru w różnych popularnych napojach.

oprac. (BFG)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *