Bożonarodzeniowe Smaki Niepodległej (FOTO)
Kulebiaki, buraki w różnych wariacjach, schaby ze śliwką, pieczone boczki, fantazyjne galaretki, ryby w panierce, śledzie, pierogi, uszka z barszczem i słodkości królowały podczas tegorocznej Gali Bożonarodzeniowej. Uczniowie dla gości z powiatu świdnickiego przygotowali świąteczne przysmaki, ale w zupełnie nowej odsłonie.
Tym razem Gala Bożonarodzeniowa zorganizowana wspólnie przez Powiat Świdnicki i Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy odbyła się w środę, 19 grudnia w świdnickim Park Hotelu i przebiegła pod hasłem „Bożonarodzeniowe Smaki Niepodległej”. Była to jej już XIX edycja! Uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko Turystycznych w Świdnicy dla gości z całego powiatu świdnickiego przygotowali niecodzienne potrawy, których można było osobiście posmakować. Na stołach królowały m.in.: faszerowane ryby, pasztety, nadziewane mięsa, śledzie, pierogi, galarety i pyszne ciasta oraz konfitury. – Wszystko pyszne, nasze, polskie, treściwe. Tylko jeść! – chwalili goście.
Podczas Gali Bożonarodzeniowej nagrodzono także laureatów konkursu na najpiękniejszą aranżację stołu. Pierwsze miejsce zajęły Gabriela Andrusiuk i Emilia Szkwyra. Dziewczyny zdobyły aż 1202 głosy, a zwycięstwa pogratulował im sam starosta świdnicki Piotr Fedorowicz. Na drugim miejscu uplasowały się Martyna Mika i Weronika Matusiak z liczbą głosów 972, a na trzecim – Alicja Cygora, Kornelia Chlewicka i Klaudia Jaroszewicz (930 głosy).
Więcej w papierowym wydaniu „Wiadomości Świdnickich”
tekst/zdjęcia Beata Figurna-Garbiec