Złota patelnia dla ZSCKR w Mokrzeszowie
Poczuli się jak uczestnicy telewizyjnej „Piekielnej kuchni”, tylko zamiast o pracę w warszawskiej restauracji Atelier Amaro, rywalizowali o Złotą Patelnię.
Poczuli się jak uczestnicy telewizyjnej „Piekielnej kuchni”, tylko zamiast o pracę w warszawskiej restauracji Atelier Amaro, rywalizowali o Złotą Patelnię.
Konkurencja była duża. Potrawy rywali smakowały i cieszyły oko. Ale to ekipa z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. W. Witosa w Mokrzeszowie pokonała uczestników IV Ogólnopolskiego Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego „Smaki wsi” i wróciła do domu ze Złotą Patelnią. Konkurs organizowany jest cyklicznie pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ZSCKR w Karolewie.
– Ma on za zadanie nie tylko promowanie polskiej żywności tradycyjnej i pokazanie oryginalności kuchni różnych regionów Polski, ale przede wszystkim wspieranie uczniów w ich rozwoju zawodowym i osobistym – mówi Sylwia Stróżyk z ZSCKR w Mokrzeszowie.
W tym roku tematem gotowania były potrawy bezmięsne z wiejskiej chaty. Trzeba było sięgnąć po rodzinne przepisy babć i ciotek. Potem poćwiczyć na zajęciach przygotowywanie dania pod czujnym okiem Brygidy Kowalczyk, nauczyciela przedmiotów gastronomicznych.
I tak uczennice drugiej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych – Agata Charciarek i Michalina Nowak – wyczarowały kluski sine z serem, podawane z podsmażoną cebulką i zsiadłym mlekiem. Jak oceniło jury, zwyciężyła prostota doprowadzająca podniebienie do rozkoszy.
MM
{fcomment}