Wyprodukują własne chleby i soki
Własny chleb i sok z lipy to efekt działalności Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi Grodziszcze „Sztafeta Pokoleń”, które właśnie świętuje trzy lata swojego istnienia.
Własny chleb i sok z lipy to efekt działalności Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi Grodziszcze „Sztafeta Pokoleń”, które właśnie świętuje trzy lata swojego istnienia.
W tym czasie władzom stowarzyszenia udało się zorganizować wiele cennych inicjatyw. Ich ostatnim sukcesem jest projekt „Grodziszcze-lipna wioska pachnąca chlebem”, na który zdobyli dofinansowanie w kwocie blisko 43 tys. zł.
– Chleb wieloziarnisty i sok z lipy to od wielu lat sztandarowe produkty lokalne naszej wsi. Sok wytwarzany jest przez nasze gospodynie, a jego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Przygotowywany jest z surowców, które znajdują się na naszym terenie, tzn. z kwiatu lipy oraz miodu lipowego. Nasze mamy i babcie wykorzystywały go jako lekarstwo, podczas przeziębienia, grypy i kaszlu. Bardzo dobrze zbijał podwyższoną temperaturę. Działa również uspokajająco – mówi Justyna Sara-Hryncyszyn, prezes stowarzyszenia, dodając. – Nasz chleb jest charakterystyczny dla ze względu na walory smakowe i sposób przygotowywania.
Obecnie trwa adaptacja jednego z pomieszczeń na świetlicy w Grodziszczu, gdzie gospodarze wsi przystąpią do realizacji projeku. W ciągu kolejnych 5 lat powstanie 750 sztuk bochenków chleba oraz 100 litrów soku. W ramach projektu przeprowadzone zostaną też warsztaty. Soki i chleby będą promować wieś na imprezach w regionie. Pierwsze zajęcia ruszą w połowie marca.
Całość projektu opiewa na kwotę 53,7 tys. zł., w tym dofinansowanie (w ramach działania 413 – Wdrażanie lokalnych strategii działania) z PROW na lata 2007-2013 wyniesie 42,9 ty. zł.
oprac. mm
{fcomment}