Święcenie pokarmów (FOTO)

W Wielką Sobotę tradycyjnie od samego rana w kościołach całej Polski święcono pokarmy. My odwiedziliśmy z aparatem parafię Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski.
W Wielką Sobotę tradycyjnie od samego rana w kościołach całej Polski święcono pokarmy. My odwiedziliśmy z aparatem parafię Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski.
W wielkanocnym koszyczku nie może zabraknąć chleba, soli i jajek. Święci się także między innymi baranka. Każdy z pokarmów ma określoną symbolikę. Chleb symbolizuje Ciało Chrystusa, jajko odnosi się do zwycięstwa życia nad śmiercią i jest znakiem nowego życia. Kiełbasa symbolizuje zdrowie, płodność i bogactwo, a sól, chroni od zepsucia. Chrzan natomiast odpowiada za siłę fizyczną i witalność.
Tradycja święcenia pokarmów w Wielkanoc sięga VIII wieku, ale zwyczaj ten dotarł do Polski znacznie później, dopiero w XIV wieku. Początkowo znacznie różniła się od współczesnej. Zwyczaj obchodzony był bowiem w domach i dworkach szlacheckich. Ponieważ poświęcone musiało być wszystko, co miało znaleźć się na świątecznym stole. Święcono szynkę, kiełbasę, słoninę, całe prosięta, sery, jaja, chleb, ciasta, ryby, miód, ale także wino i liczne dodatki…
Dziś zwyczaje uległy zmianie. Przede wszystkim liczba święconych potraw nie jest tak duża, a obrzęd został przeniesiony do kościoła. Zawartość wielkanocnego koszyka może się różnić w zależności od regionu.
(ram, foto Wiktor Bąkiewicz)
{gallery}galerie/150404jaja{/gallery}
{fcomment}