Sami przygotowali dla siebie obiad

Zdrowo, szybko i pysznie – świdniccy gimnazjaliści już wiedzą, jak bić, gnieść i siekać, żeby było soczyście. Mowa oczywiście o technikach gotowania, których młodzież uczyła się podczas warsztatów kulinarnych w Manufakturze.
Uczniowie w poniedziałek 13 czerwca, w ramach realizacji nagrody zdobytej dla klasy przez 16-letnią Angelikę w konkursie plastycznym, zostali zaproszenie na obiad. Wyjątkowy obiad, bo Manufaktura nie podała młodzieży zamówionych wcześniej z karty dań, ale rozdała gościom noże, deski i półprodukty, z których pod okiem szefa kuchni, Justyny Zając, sami przygotowywali posiłek.
– Muszę przyznać, że uczniowie spisali się na medal. Dzieciaki podzielone w grupach lepiły kluski śląskie, obrabiały mięso, ubijały kotlety a następnie faszerowały piersi i przygotowywały mizerię. Efekty naprawdę były świetne i, co najważniejsze, smaczne. Myślę, że przynajmniej kilku z nich mogłoby z powodzeniem wiązać swoją przyszłość z gastronomią – uśmiecha się Justyna Zając komentując efekty prac gimnazjalistów.
Uczniowie po przygotowaniu dań przeszli do Cinema 3D, gdzie czekała na nich kolejna część nagrody, czyli zasponsorowany przez Manufakturę seans filmowy. A po filmie oczywiście wspólny obiad w Manufakturze. – Bardzo dobry pomysł z tym konkursem – skomentowała Marzena Zięba, opiekun gimnazjalistów, która jednocześnie prowadzi koło kulinarne dla uczniów.