Przekąska nie tylko dla pirata!
Oferta firmy SEKO SA została rozszerzona o nowe, wyjątkowe danie, „Sałatkę marynarską ze śledziem i pieczarką” w niedużym opakowaniu 150g. To idealna przekąska dla osób ceniących świeży smak oraz walory zdrowotne ryb i warzyw.
W skład sałatki wchodzą śledzie, kawałki pieczarek oraz starannie dobrana mieszanka warzyw, a wszystko to znajduje się w łagodnym sosie sałatkowym. Jest to doskonała potrawa dla smakoszy, którzy nie mają czasu lub możliwości na „dodatkową pracę” w kuchni.
Nieduże i poręczne opakowanie (150g) pozwala zabrać „Sałatkę marynarską ze śledziem i pieczarką” do szkoły, pracy lub na piknik czy grilla. Jej zakup to wydatek naprawdę niewielki, a pomysł najlepszy na wcale niemały posiłek, który nasyci najbardziej wybrednych głodomorów – o każdej porze, w każdym miejscu, bez względu na to czy jesteś uczniem, studentem, pracownikiem czy dyrektorem firmy! Zdrowie powinno być przecież ważne dla wszystkich po równo.
Smak i zdrowie? Naprawdę niedrogo!
O tym, że ryby są zdrowe, wiemy już z lat szkolnych. Jednak niewielu Polaków bierze sobie tę wiedzę do serca. Niestety spożycie ryb w naszym kraju jest nadal niskie i nie odpowiada zaleceniom dietetyków. Koneserom smaku śledzi zachwalać nawet nie wypada, jednak osobom, które nie są do nich przekonani, warto polecić połączenie śledzi z warzywami, pieczarkami i doskonale przyprawionym sosem. Taka kompozycja łagodzi intensywność smaku ryby i wzbogaca jej walory zdrowotne oraz kulinarne.
„Sałatka marynarska ze śledziem i pieczarką” firmy SEKO S.A. jest doskonałym „pretekstem”, by zerwać ze swoja dotychczasową, głownie mięsną dietą. Warto to zrobić, gdyż przekąska składająca się ze śledzi, pieczarek i warzyw dostarcza wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin oraz składników mineralnych.
Ryby zapewniają odpowiednią dawkę witamin A, D i E, kwasów tłuszczowych omega-3, jodu, fosforu, potasu, wapnia, i żelaza. Natomiast pieczarki – o czym mało kto wie – są bogate w kwas pantotenowy, niacynę i witaminę B. Tym samym wzmacniają odporność organizmu i redukują jego zmęczenie.
Podsumowując należy stwierdzić, że „Sałatka marynarska” SEKO S.A. jest doskonała zarówno dla osób dbających o zdrowie, jak i smakoszy, ludzi wciąż żyjących w pośpiechu (czy to z racji intensywnych studiów czy zabawy studenckiej, czy też pracy zawodowej) oraz tych, którzy chcą spędzić miło czas w domu lub na świeżym powietrzu, zajadając się pyszną, zdrową i naprawdę niedrogą przekąską!
Więcej informacji na: www.sekosa.pl
Cena: ok. 1.90 zł.
Skład: filety śledziowe marynowane, ziemniaki, pieczarki, marchew, jaja, ogórek, cebula, papryka, por, przyprawy.
Opakowanie: 150 g.
***
Autorski przepis na „Sałatkę marynarską” Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni „Dworu Korona Karkonoszy”
„SAŁATKA MARYNARSKA PO MOJEMU”
Składniki:
4 płaty śledziowe z zalewy octowej
2 średnie ogórki konserwowe
1 słodkie jabłko
7-8 pieczarek konserwowych
100g sera żółtego typu Gouda
1 mały jogurt brzoskwiniowy
3 ugotowane jajka
1 pęczek szczypioru
pieprz grubo zmielony do smaku
Wykonanie:
Płaty śledziowe, ogórki i obrane jabłko pokroić w średnią kostkę, a pieczarki w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać jogurt brzoskwiniowy, pieprz do smaku i wszystko wymieszać. Całość przełożyć do miseczki. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce na grubym oczku i posypać nimi sałatkę. Na samą górę położyć drobno pokrojony szczypiorek.
Sałatkę w razie potrzeby można wzbogacić łyżką majonezu.
Smacznego!