Pokazali swoje umiejętności zawodowe

Tydzień 5-9 grudnia 2016r. w Zespole Szkół Hotelarsko-Turystycznych obfitował w warsztaty zawodowe dzięki współpracy z hotelem Fado w Świdnicy. A to wszystko z racji udziału szkoły w Europejskim Tygodniu Umiejętności Zawodowych.
Uczniowie klas gastronomicznych 3g i 2g gotowali wspólnie z szefem kuchni hotelu Fado, panem Mariuszem Trojanowskim. W szkolnym schronisku przygotowywali i próbowali oryginalne potrawy, które spokojnie mogłyby gościć na świątecznych stołach.
Menu klasy 3g:
Przystawka: pieczony ser brie z winegret z rukoli
Danie zasadnicze: bliny z kaszy jaglanej, smażony karp, mus z kapusty,” ziemia” z czarnej oliwki i kosteczki z kalarepy w przyprawach korzennych
Deser: sos angielski z gruszkami w białym winie i śliwkami w czerwonym winie z bezą pavlova
Michał Musiał, uczeń klasy 3g, przyznał: „…podczas warsztatów nową rzeczą było dla nas patroszenie i filetowanie karpi. Kolejną był bardzo prosty sposób tworzenia ciekawych połączeń smakowych i przeciwstawianie ich z innymi smakami.”
Menu klasy 2g:
Przystawka: carpaccio z buraka z gruszkami duszonymi w winie z rukolą i rzodkiewką ( gruszki były kandyzowane w occie winnym)
Danie zasadnicze: karp z puree z ziemniaków zapieczonych w piekarniku, marchewka w winie (z dwoma rodzajami sosów: z sosem ze śliwek wina i cebuli i z sosem z pomidorków koktajlowych w winie z cukrem opruszone zmielonymi suszonymi czarnymi oliwkami).
Daria Globisz, uczennica klasy 2g stwierdziła: „Nauczyliśmy się włączać owoce do dania zasadniczego. A zaskoczyło nas, że sos ze śliwek z dania zasadniczego wykorzystaliśmy również do deseru. Po dodaniu miodu idealnie skomponował się ze słodkim sosem waniliowym i jabłkiem..”
Klasy o profilu hotelarskim (3a, 3b, 2h) wzięły udział w warsztatach poprowadzonych przez panią Aleksandrę Dziadowiec oraz pana Krzysztofa Kopaczewskiego również z hotelu Fado w Świdnicy.
Uczniowie mogli posłuchać i zobaczyć , jak w rzeczywistości wygląda praca w hotelu i z jakimi problemami borykają się służby parterowe, głównie, recepcja oraz służby piętrowe. Uczniowie wzięli udział w scenkach rodzajowych w języku angielskim i niemieckim. Mieli też okazję zadawać pytania związane z pracą w hotelu.
To był bardzo owocny tydzień i z pewnością wrócimy do organizacji podobnych warsztatów w przyszłości.
– Dziękujemy pracownikom hotelu Fado za pełne zaangażowanie i współpracę – mówią pracownicy szkoły.