Pączek symbolem Pałacu?

WROCŁAW. Pączek ma szansę stać się słodkim symbolem wrocławskiego Pałacu Królewskiego.
Pączek ma szansę stać się słodkim symbolem wrocławskiego Pałacu Królewskiego.
Zdobiony paskami z lukru i wypełniony delikatnym nadzieniem malinowym, ważący 75 gramów pączek, którego recepturę opracowały wrocławskie Zakłady Piekarniczo-Ciastkarskie Mamut, będzie od tłustego czwartku dostępny w kawiarni Pałacu Królewskiego, w którym mieści się Muzeum Miejskie Wrocławia.
Dyrektor placówki dr Maciej Łagiewski przypomniał, że pączek należał w XIX w. do specjałów powszechnie serwowanych przez wrocławskie cukiernie i kawiarnie. – We Wrocławiu pączek w XIX w. był produktem bardzo charakterystycznym, szczególnie w porze karnawału. Obok chruścików, ciasta z kruszonką i makowca należał do słodkości, które oferowały wrocławskie cukiernie – mówił Łagiewski.
Muzeum chcąc nawiązać do tej tradycji zwróciło się o pomoc do jednego z największych producentów pączków we Wrocławiu. W efekcie powstał pączek, który nazwano pałacowym. Waży on 75 gramów, jest pokryty szeregiem lukrowanych pasków i wypełniony nadzieniem malinowym. – To go odróżnia do wypieków z XIX w., które miały nadzienie śliwkowe – zaznaczył Łagiewski.
W ramach promocji wypieku odwiedzający w tłusty czwartek wrocławski Pałac Królewski będą mogli za darmo spróbować pączka w tamtejszej kawiarni. Później pączek pałacowy ma być dostępny w rożnych cukierniach we Wrocławiu. – Mamy nadzieję, że pączek stanie się nie tylko symbolem Muzeum Miejskiego, ale równie Wrocławia – powiedział dyrektor wrocławskiego muzeum.