Nadziewane ziemniaki

Potrzebne składniki:
-6 dużych ziemniaków
-szynka (100 g)
-ser żółty (100 g)
-śmietana (100 g)
-musztarda (ok. 1 łyżka)
-sól i pieprz (do smaku)
– 1 cebula
Sposób przygotowania ziemniaków:
Ziemniaki myjemy, gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach.
Ugotowane ziemniaki studzimy, po czym przekrawamy na równe połówki i wydrążamy środki.
Farsz:
Szynkę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy śmietanę oraz musztardę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy środki ziemniaków. Na sam koniec możemy posypać nasze ziemniaki startym serem żółtym. Całość zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 180 st. C, aż ser się roztopi i zarumieni.
esbe