Mistrzowie oceniali świdnicką dziczyznę [FOTO]
Takie kulinarne autorytety jak Jerzy Pasikowski czy Robert Sowa, jedni z najbardziej znanych w Polsce kucharzy, oceniali walory dziczyzny przygotowanej przez świdniczanina.
Takie kulinarne autorytety jak Jerzy Pasikowski czy Robert Sowa, jedni z najbardziej znanych w Polsce kucharzy, oceniali walory dziczyzny przygotowanej przez świdniczanina.
Grzegorz Kowalski, kucharz restauracji „Piwnica Ratuszowa” mieszczącej się w świdnickim Rynku, stanął do konkursu „Smaki dziczyzny”. Jako jeden z 12 i jako jedyny zaproszony do rywalizacji kucharz, 25 marca przygotowywał danie, które walczyło o tytuł najlepszego. Pierwsza edycja „Smaków dziczyzny” organizowana przez znakomitego kucharza Artura Świerżewskiego, odbyła się w ramach 19. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EUROGASTRO w Warszawie. Jurorzy wśród jakich znaleźli się także Artur Grajber, Marcin Budynek, Tomek Jakubiak, Grzegorz Russak, Krzysztof Gawlik i Jean Bos, oceniali 12 potraw, które do finału zakwalifikowały się spośród wielu zgłoszeń. Comber z sarny nadziewany ogórkiem kiszonym i porem z tymbalikiem z kaszy gryczanej i borowików zaserwował znakomitemu gronu Grzegorz Kowalski. Na przygotowanie potrawy miał 45 minut.
– Samo zaproszenie do konkursu było wielkim wyróżnieniem, ale już udział w nim sporym stresem. Nie udało się wygrać, ale jurorzy pozytywnie wypowiadali się na temat efektu mojej pracy – mówi świdnicki kucharz. – „Smaki dziczyzny” były przygodą, ale i nauką. Mogliśmy poznać kulinarne autorytety, różne odsłony dziczyzny i zmobilizować do tego by było było jeszcze lepiej – wyciąga wnioski.
Co ciekawe, Jean Bos odznaczony orderem przez samego króla Belgii Alberta II, zapowiedział, że odwiedzi świdnicką restaurację.
KONKURS!
Dla naszych Czytelników mamy konkurs, w którym do wygrania jest kolacja dla dwóch osób w postaci gulaszu z dzika pod chlebową kołderką. Szczegóły w papierowym wydaniu „Wiadomości Świdnickich”.
Marlena Mech, foto: użyczone
{gallery}galerie/150330ratuszowa{/gallery}
{fcomment}