Kruche ciasteczka
Zapach pieczonych kruchych ciastek jest jednym z zapachów, który wydobywa się z kuchni każdego domu w okresie świątecznym.

Do wykonania takich ciasteczek potrzebujemy:
1 kg mąki,
2 kostki masła,
1 kostka margaryny,
Cukier waniliowy,
30 dag cukru pudru,
4 żółtka,
Przyprawa piernikowa (2 łyżki)
2 łyżki proszku do pieczenia.
Masło, margarynę, cukier waniliowy oraz cukier puder i żółtka ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę piernikową. Wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na jedną godzinę. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok 0,3 – 0,5 cm, po czym wykrawamy różne kształty. Białkami pozostałymi po oddzieleniu od żółtek smarujemy ciasteczka, aby nabrały blasku. Jeżeli chcemy, aby ciastka były kolorowe, po upieczeniu i wystudzeniu możemy je udekorować kolorowym lukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180⁰ przez 15 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Smacznego!
esbe