Jaja faszerowane
Lubicie jajka? A może czosnek? A może jedno i drugie? Mam dla Was ciekawe połączenie!
Lubicie jajka? A może czosnek? A może jedno i drugie? Mam dla Was ciekawe połączenie!
Jajka gotujemy w osolonej wodzie (łatwiej będzie je obrać). Po ostudzeniu, obieramy je ze skorupek i przecinamy wzdłuż na dwie równe części. Następnie wyciągamy ostrożnie ze środka żółtka. Białka należy zostawić – posłużą nam jako łódeczki do wypełnienia.
Żółtka ścieramy na tarce (można też dokładnie rozgnieść widelcem). Dodajemy dwa ząbki czosnku, jedną łyżeczkę musztardy, sól, pieprz i maggi do smaku oraz dwie solidne łyżki majonezu. Wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
Powstałym farszem nadziewamy wcześniej przygotowane jajeczne „łódeczki”. Dla lepszego efektu końcowego proponuję przystroić nasze jajka np. natką pietruszki czy ogórkiem lub posypać czerwoną papryką w proszku.
Warto wiedzieć:
Aby łatwo nałożyć farsz do środka jajek, można użyć woreczka śniadaniowego. W tym celu napełniamy woreczek naszą masą, po czym obcinamy jego jeden róg. W taki sposób z łatwością napełnimy nasze jajka farszem!
esbe