Faszerowane cukinie

Ponieważ mamy sezon na cukinie, podpowiemy Wam ciekawy sposób, w jaki można je przyrządzić.
Potrzebne składniki:
2 młode i nie za duże cukinie,
1 kiełbasa,
1 cebula,
1 jajko,
2 łyżeczki musztardy,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
ser żółty,
sól, pieprz,
Przygotowanie:
Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na dwie równe części i wyciągamy miękki miąższ. Na patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę, wyjęty miąższ cukinii oraz cebulę – całość doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy powstały farsz do przygotowanych wcześniej połówek cukinii. Ser żółty trzemy na tarce o dużych oczkach. Część sera mieszamy z musztardą, jogurtem, rozbełtanym jajkiem oraz z przyprawami. Powstałą masą polewamy po farszu oraz posypujemy po wierzchu pozostałym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (z termoobiegiem) przez ok 25 minut. Smacznego!
esbe