Czas na Festiwal Mąki
Warsztaty kulinarne, ceramiczne, fotograficzne, spotkanie z dietetykiem, konkurs na najlepszy chleb domowego wypieku „Chlebowzięci”, promocyjne zwiedzanie młyna to tylko niektóre atrakcje zbliżającego się I Festiwalu Mąki w Siedlimowicach.
Już w sobotę, 3 września w młynie w Siedlimowicach wielkie święto mąki. Po Międzynarodowym Festiwalu Bachowskim, który gościł w zabytkowych murach siedlimowickiego młyna, przychodzi czas na Festiwal Mąki. Najważniejszym punktem święta będzie konkurs na najlepszy chleb domowego wypieku „Chlebowzięci”. – Do konkursu mogą zgłaszać się wszyscy, którzy amatorsko zajmują się wypiekiem chleba. Swoje specjały należy dostarczyć w dniu imprezy do godziny 15:00 – mówi Tomasz Pietrzyk, zastępca dyrektora Gminnego Centrum Kultury i Sportu w Żarowie. Fundatorem nagród w konkursie „Chlebowzięci” jest piekarnia Pasol-Paco. Regulamin dostępny jest na stronie www.centrum.zarow.pl.
– Kolejnym ważnym punktem tego dnia będzie możliwość wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych, które poprowadzi Jakub Łukaszonek, finalista polskiej edycji kulinarnego Show MasterChef, bloger kulinarny prowadzący stronę www.kuchniakuby.pl, pasjonat gotowania, samouk i marzyciel. Kuba poprowadzi dla wszystkich gości kulinarne warsztaty. Co przygotuje jest jeszcze tajemnicą, ale na pewno głównym składnikiem będzie siedlimowicka mąka – mówi Pietrzyk.
Z kolei warsztaty ceramiczne poprowadzi Magdalena Siennicka z Szamotni – pracowni ceramiki artystycznej. Uczestnicy będą mogli wziąć również udział w warsztatach fotografii produktowej, które poprowadzi Marcin Trzpiot, fotograf, absolwent studiów pedagogicznych w Legnicy i Szkoły Fotograficznej „AFA” we Wrocławiu. Członek Stowarzyszenia fotograficznego Nowinart oraz Grupy fotograficznej Polish Obscura. Specjalizuje się w fotografii tradycyjnej oraz polaroidowej. Ilość miejsc na warsztaty jest ograniczona. Zapisy ruszyły w czwartek, 25 sierpnia.
Atrakcją festiwalu będzie również spotkanie z dietetykiem, Agnieszką Podgórską. – Pragniemy, aby konsumenci wybierali dobry chleb, z najlepszych składników. Mamy nadzieję, że dzięki pogadance i warsztatom, w wielu domach na stałe zagości chleb pieczony na zakwasie. Chcemy Państwu przybliżyć proces produkcji chleba „od ziarenka do bochenka – mówi Agnieszka Podgórska.
Ponadto na festiwalowych gości będą czekały specjały przygotowane przez Kraszowicką Zagrodę, Kooperatywę 124, Winnicę Świdnicką, Piekarnię Pasol – Paco, Rancho Namlikowo, czy Browar Rebelia. Oczywiście nie zabraknie doskonałej mąki z siedlimowickiego młyna. A na koniec zapraszamy na spektakl w wykonaniu Teatru Bezdomnego.
I Festiwal Mąki odbędzie się 3 września od 12.00 do 18.00. Wstęp wolny.