Porady

Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym

zupa_prow_male

Na chłodniejsze dni najlepsza na obiad jest gorąca zupa z pieczarkami i mielonym mięsem.

Podawana w zapiekanej bułce smakuje najlepiej.

 

 

 

zupa_prow_duePotrzebne składniki:

0,5 kg dowolnego mięsa mielonego

0,5 kg pieczarek

1 duży serek topiony śmietankowy

2 zupki borowikowe z cebulą (najlepiej firmy Knorr)

pieprz, Vegeta, zioła prowansalskie

1 duży por

bułki (dowolna ilość)

Przygotowanie:

Pora płuczemy, przekrawamy wzdłuż i tniemy na małe piórka. Podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Jak już por będzie miękki, przekładamy go do dużego garnka.

Mięso mielone doprawiamy Vegetą i podsmażamy na tej samej patelni, cały czas mieszając.

Gdy mięso będzie gotowe, przekładamy je do tego samego garnka, w którym znajduje się por.

Pieczarki płuczemy, kroimy na mniejsze części i podsmażamy z dodatkiem pieprzu, aż się przyrumienią i odparują. Gotowe przekładamy do garnka z porem i mięsem mielonym.

Całość zalewamy wodą, aby przykryć wszystkie składniki. Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Jak woda się zagotuje, dodajemy do naszego wywaru serek topiony, doprowadzając go do całkowitego rozpuszczenia się (serek najlepiej rozetrzeć o brzeg garnka). Zupki borowikowe rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej, przegotowanej wody i dodajemy do zupy. Dodajemy zioła prowansalskie i doprowadzamy do wrzenia.

W międzyczasie szykujemy bułki. Odcinamy w nich „pokrywki” i wydrążamy środki. Tak przygotowane wkładamy na 10 minut do piekarnika, nagrzanego na 180 st. C, nastawionego na grzanie górne z termoobiegiem (lub 200 st. C bez termoobiegu).

Po wyjęciu bułek z piekarnika, nalewamy do nich gorącą zupę i możemy jeść. Smacznego!

esbe

27 lipca 2011

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *