Została kulinarnym mistrzem (FOTO)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Weronika Szaradowska z Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy została mistrzem kulinarnym. Uczennica przygotowała pieczonego łososia w migdałach podanego na puree z kalafiora z sosem malinowym i szparagi w niemieckiej szynce szwarcwaldzkiej. 

Finał I edycji Szkolnego Konkursu Gastronomicznego MISTRZ KULINARNY ZSH-T, pod hasłem „Dania rybne z różnych kuchni  świata” odbył się 13 marca.

Konkurs polegał  na przygotowaniu dania rybnego według własnej receptury.

Jury w składzie: pani Aldona Liszka – Urbańska, dyrektor szkoły, pani Paulina Wysk i pan Mariusz Trojanowski, kucharze z restauracji FADO w Świdnica, pani Emilia Młynarczuk nauczyciel przedmiotów zawodowych, pani Marta Kuszel, przewodnicząca szkoły, oceniali: technikę wykonania potrawy, oryginalność i pomysłowość, smak, estetykę podania, sposób prezentacji dania przed jury. Ze względu na wysokie umiejętności finalistów jury miało problem z podjęciem rozstrzygających decyzji. Ostatecznie I miejsce zajęła Weronika Szaradowska, która przygotowała pieczonego łososia w migdałach podanego na puree z kalafiora z sosem malinowym i szparagi w niemieckiej szynce szwarcwaldzkiej i uzyskała tytuł Mistrza Kulinarnego ZSH- T w roku szkolnym 2017/2018, II miejsce zdobył Damian Adamczyk, III miejsce zajęła Natalia Klag, a wyróżnienie otrzymał Adrian Konas.

Finaliści konkursu otrzymali cenne nagrody.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *