Porady

Zakręcone paluszki

ciasto_francuskie_1

Z ciasta francuskiego można upiec wiele ciekawych przekąsek. Oto jedna z nich!

ciasto_francuskie_2

Potrzebne składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

dowolne przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz, sól, bazylia, przyprawa do gyrosa)

Sposób przygotowania:

Ciasto rozwijamy i smarujemy całą powierzchnię rozbełtanym jajkiem. Posypujemy przyprawami (możemy użyć tych, które są podane w składnikach, ale jeśli lubimy inne smaki, to można użyć innych przypraw). Ciasto kroimy w paski o szerokości mniej więcej 1 cm. Skręcamy pocięte paski wokół własnej osi i układamy pojedynczo na blaszce do pieczenia. Ponownie smarujemy białkiem, aby się lekko przyrumieniły podczas pieczenia. Całość możemy dodatkowo posypać słonecznikiem, lub startym na tarce serem żółtym. Gotowe paluszki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 10 minut. Smacznego!

esbe

7 października 2011

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *