Tradycje Stołów Wielkanocnych FOTO)

foto 49

foto 49Już jedenasty raz, ale w tym roku wyjątkowo, bo rekordowo, w Niedzielę Palmową, kusiły zapachami, smakami i wyglądem Tradycje Stołu Wielkanocnego.

Już jedenasty raz, ale w tym roku wyjątkowo, bo rekordowo, w Niedzielę Palmową, kusiły zapachami, smakami i wyglądem Tradycje Stołu Wielkanocnego.

foto 41

Każdy chciał próbować tego, czym wsie słyną. Faszerowane jaja, pasztety, mazurki, keksy – takie pyszności można było kosztować, a przy okazji poznać tajniki ich receptur.

Impreza tradycyjnie odbyła się w hali sportowej Zespołu Szkół w Marcinowicach i pomieściła aż 41 stołów! Tradycyjnie też przybyły na nią tłumy mieszkańców, partnerów z Polski i zagranicy, w tym partnerzy z czeskiego Jičina, a także z powiatów kartuskiego i łowickiego. Jak zawsze stoły uginały się od łakoci i przysmaków. Podczas imprezy można było próbować rozmaitych pasztetów, jaj faszerowanych, a także na przykład „trociniaka”, czyli ciasta biszkoptowego z masą budyniową i smażonymi wiórkami kokosowymi. Jej otwarcia dokonał w tym roku wyjątkowo Tomasz Smolarz, wojewoda dolnośląski. Najpierw jednak przybyłych gości, wśród których znalazło się liczne grono księży, posłów, radnych, przywitał wójt gminy Marcinowice Władysław Gołębiowski z Alicją Synowską, i starosta powiatu świdnickiego.

Paradoksalnie większość z Państwa jest tutaj po raz kolejny, a ja po raz pierwszy. Chciałbym podziękować wystawcom, dbającym o oprawę artystyczną i partnerom – mówił Piotr Federowicz, życząc miłych wrażeń, zwłaszcza dla podniebienia.

Marlena Mech,

foto: Wiktor Bąkiewicz

Więcej jutro w „Wiadomościach Świdnickich”.

Polecamy!

Biała kiełbasa na kapuście

Składniki:

1 kg białej kiełbasy

2 kg kapusty kiszonej

1 kg pieczarek

1 kostka masła

3-4 duże pory

3 jabłka

sól, pieprz

Pory i pieczarki pokroić na talarki i zeszklić na maśle. Kapustę włożyć do garnka, dodać pory, pieczarki, jabłka, posolić, popieprzyć i gotować podlewając wodą. Kiełbasę upiec/zrumienić w piekarniku. Ugotowaną kapustę wyłożyć na półmisek i na wierz dać kiełbasę.

{fcomment}

{gallery}galerie/150329stoly{/gallery}

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *