Aktualności, Gmina Świdnica, Kultura, Polecamy

Tłusty Czwartek u Starszaków

1300 szt. słodkich pączków, faworków i róż karnawałowych wykonały panie z „Klubu Starszaka” w Grodziszczu. To już kolejna odsłona kulinarnych zdolności „starszaków”, którzy tym razem zadbali o kultywowanie tradycji na dzień przez „Tłustym Czwartkiem, nazywanym często Zapusty, tj. pierwszy dzień ostatniego tygodnia karnawału.

Tlusty_Czwartek_Grodziszcze

Tradycja smażenia tych rarytasów wywodzi się najprawdopodobniej ze starożytnego Rzymu lub, jak podają inne źródła, narodziła się na Bliskim Wschodzie. Tradycyjne polskie pączki robi się z ciasta drożdżowego, nadziewa konfiturą i smaży na smalcu, ale do każdej potrawy kulinarnej i smacznych deserów i ciast potrzebne jest serce i sprawna ręka gospodyni– podkreślają panie z Grodziszcza. Oczywiście każda z nich korzysta z przepisów i rad przekazanych od swoich mam i babć, które skrzętnie pielęgnują.

Starszaki swoje działania realizują wspólnie ze Stowarzyszeniem Na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi Grodziszcze „Sztafeta Pokoleń”. W ubiegłym roku na święta bożonarodzeniowe wspólnie dekorowaliśmy wieńce adwentowe i stroiki oraz pierniczki. Tym razem postanowiliśmy kontynuować ubiegłoroczną tradycję pieczenia pączków, faworków i róż karnawałowych – dodaje Anna Rusak, z Klubu Starszaka.

Pyszne pączki, faworki, róże karnawałowe przygotowały również panie ze Stowarzyszenia „Trzy Sosny” z Bystrzycy Górnej. Zdjęcia z kulinarnych zmagań zarówno z Grodziszcza jak i Bystrzycy Górnej dostępne  są na:

https://www.facebook.com/330340967049593/photos/pcb.929894483760902/929893900427627/?type=3&theater

http://bystrzycagorna.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=869:tlusty-czwartek-tuz-tuz-juz&catid=77:aktualnosci&Itemid=521

4 lutego 2016

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *