Aktualności, Polecamy, Świdnica

Skwer z fontanną posadzkową

Trwa rewitalizacja skweru przy ul. Wałowej. To zadania zgłoszone i wybrane przez mieszkańców w ramach zeszłorocznej edycji budżetu partycypacyjnego. Środki przeznaczone na realizację tego zadania to 256 tys. zł. Podjęto jednak decyzję o kompleksowym remoncie tego miejsca, zwiększając koszty inwestycji.

 

Plac przy skrzyżowaniu ulic Wałowej, Gen. Władysława Sikorskiego i Komunardów będzie kolejnym miejscem przygotowanym między innymi z myślą o dzieciach.

– Posadzkowa fontanna, nowe nasadzenia, ciekawa aranżacja parkowej przestrzeni – to wszystko zacznie cieszyć oczy świdniczan już wiosną i mam nadzieję, że będzie to kolejny skwer, który chętnie będą odwiedzać mieszkańcy – mówi prezydent, Beata Moskal-Słaniewska.

W ubiegłym roku przeprowadzono karczowanie drzew i krzewów oraz korekcje drzew. W tym roku wykonano sieć zasilania podziemnego oświetlenia parkowego i położono kabel zasilający szafkę sterowania fontanny. W ramach zadania przebudowywano także układ drogowy od strony ul. Wałowej. Przygotowano również przyłącza wodociągowe i kanalizacyjne związane z funkcjonowaniem fontanny.

W tej chwili trwają jeszcze pozostałe roboty, niezbędne do całościowej rewitalizacji skweru tj. budowa fontanny oraz wykonanie alejek w obrębie skweru. Następnie przeprowadzona będzie renowacja pozostałości pomnika, montaż elementów małej architektury oraz wiosną – nasadzenie zieleni. Teren objęty zostanie monitoringiem.

Szacunkowy koszt wykonania powyższych prac wynosi ok. 745 tys. zł.

11 października 2017

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *