Serowe fantazje

Uczniowie klasy III a na zajęciach lekcyjnych poszukiwali odpowiedzi na pytanie „Skąd się biorą dziury w serze?”

Serowe fantazje 1

Poznali kolejne etapy powstawania sera żółtego i białego. Wiedzą już co to jest serwatka, podpuszczka i bakterie kwasu mlekowego. Poznali wygląd, smak oraz zapach różnych serów: twarożku, radamera, mozzarelli, fety, serów pleśniowych, topionych, homogenizowanych, wędzonych. Na posumowanie zajęć wykonali koreczki serowo – warzywne oraz z wielkim apetytem zjedli tosty.

Uczniowie uznali to wydarzenie za ciekawe, gdyż pokazali swoje zdolności kulinarne.

Uczniowie klasy III a ze Szkoły Podstawowej im. M. Konopnickiej w Jaworzynie Śląskiej w składzie: Bartosz Bartczak, Nicole Bucka, Aleksander Chmura, Mateusz Dziadowiec, Jakub Garlej, Miłosz Gołąb, Bartosz Halik, Emilia Kołtunowicz, Julia Kubryńska, Tomasz Mazur, Marcin Moździerz, Alan Naskręt, Oliwia Orlańska, Kalina Pawlaczyk, Przemysław Smoliński, Natlia Wieczorek, Daniel Zasada, Tomasz Zawadzki, której opiekunem jest Anna Michalska.

Serowe fantazje 2

Serowe fantazje 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *