Sami przygotowali dla siebie obiad

Zdrowo, szybko i pysznie – świdniccy gimnazjaliści już wiedzą, jak bić, gnieść i siekać, żeby było soczyście. Mowa oczywiście o technikach gotowania, których młodzież uczyła się podczas warsztatów kulinarnych w Manufakturze.

8(1)

Uczniowie w poniedziałek 13 czerwca, w ramach realizacji nagrody zdobytej dla klasy przez 16-letnią Angelikę w konkursie plastycznym, zostali zaproszenie na obiad. Wyjątkowy obiad, bo Manufaktura nie podała młodzieży zamówionych wcześniej z karty dań, ale rozdała gościom noże, deski i półprodukty, z których pod okiem szefa kuchni, Justyny Zając, sami przygotowywali posiłek.

Muszę przyznać, że uczniowie spisali się na medal. Dzieciaki podzielone w grupach lepiły kluski śląskie, obrabiały mięso, ubijały kotlety a następnie faszerowały piersi i przygotowywały mizerię. Efekty naprawdę były świetne i, co najważniejsze, smaczne. Myślę, że przynajmniej kilku z nich mogłoby z powodzeniem wiązać swoją przyszłość z gastronomią – uśmiecha się Justyna Zając komentując efekty prac gimnazjalistów.

Uczniowie po przygotowaniu dań przeszli do Cinema 3D, gdzie czekała na nich kolejna część nagrody, czyli zasponsorowany przez Manufakturę seans filmowy. A po filmie oczywiście wspólny obiad w Manufakturze. – Bardzo dobry pomysł z tym konkursem – skomentowała Marzena Zięba, opiekun gimnazjalistów, która jednocześnie prowadzi koło kulinarne dla uczniów.

9(1) 8(1) 6(2) 5(1) 4(1) 3(2)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *