Porady

Roladki z kapustą

smazone_roladki_z_kapusty

Znudziły Ci się zwykłe kotlety? Zmiel kapustę, boczek, ziemniaki i cebulę i sprawdź, jak smakują roladki!

 

 

 

 

 

 

smazone_roladki_z_kapusty1

 

Składniki:

-5 ugotowanych ziemniaków

-1 duża cebula

-1 kapusta biała (ok. 1 kg)

-0,5 kg boczku

-1 jajko

-bułka tarta do panierowania

-kostka bulionu warzywnego

-liść laurowy

-ziele angielskie

-sól i pieprz do smaku

-olej

 

Przygotowanie:

Kapustę przekrawamy na cztery części i gotujemy w wywarze z kostki bulionowej z zielem angielskim i liściem laurowym. Następnie ostudzoną kapustę odciskamy, kroimy na mniejsze części i smażymy na oleju z posiekaną cebulą. Całość mielimy w maszynie do mięsa razem z boczkiem. Powstałą masę mieszamy z jajkiem i ugotowanymi ziemniakami zgniecionymi wcześniej za pomocą praski. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy bułki tartej, po czym formujemy podłużne roladki. Następnie obtaczamy roladki w bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.

Smacznego!

esbe

 

26 maja 2011

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *