Porady

Paszteciki z pieczarkami

pasztecikiNie masz czasu na szykowanie przekąsek dla gości? A może sam masz ochotę na coś dobrego?

Paszteciki nie zajmą Ci wiele czasu, a jak już raz je zrobisz, zagoszczą w Twoim domu na stałe.

 

paszteciki_copy

Potrzebne składniki:

– jedna średnia cebula

– ciasto francuskie

– pół kilograma pieczarek

– białko

– pieprz, Vegeta

Wykonanie:

Ciasto francuskie (można nabyć w dowolnym markecie) wkładamy do lodówki.

Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym smażymy na patelni z dodatkiem pieprzu oraz przyprawy Vegeta. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy osobno na patelni, aż się zarumieni. Mieszamy obydwa składniki i pozostawiamy do wystudzenia.

Ciasto francuskie po wyciągnięciu z lodówki kroimy na cztery równe części. Farsz dzielimy na cztery porcje. Na każdą część ciasta nakładamy wzdłuż pasek farszu. Ciasto rolujemy i lekko przygniatamy, aby ruloniki się nie rozklejały. Rozbełtanym białkiem smarujemy wierzch ciasta, po czym tniemy ciasto na małe porcje. Gotowe paszteciki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, na ok. 15 minut. Podajemy razem z czerwonym barszczem. Smacznego!

esbe

 

25 lutego 2011

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *