Od 20 lat mają stałą recepturę – najlepsze pączki w powiecie [KONKURS]

Najbliższy czwartek to coroczne święto pączka. Czy w Świdnicy i okolicy można znaleźć jeszcze takie bez ulepszaczy, spulchniaczy i przygotowywane zgodnie z tradycyjną recepturą? W regionie przetrwała piekarnia i cukiernia, która nie poddała się trendom. Od ponad 20 lat przygotowuje swoje wypieki zgodnie z jedną recepturą bez wykorzystywania gotowych mieszanek, a z okazji jutrzejszego święta został przygotowany specjalny konkurs!

Coraz częściej na sklepowych półkach, w piekarniach oraz cukierniach możemy znaleźć pieczywo oraz pączki, które tylko przypominają prawdziwe, tradycyjne i przygotowywane zgodnie z tradycją słynne wypieki. – Niestety często są to pączki przygotowywane z gotowych mieszanek, w których znajduje się duża ilość różnych niezdrowych ulepszaczy i spulchniaczy – tłumaczy Jacek Wychowanek, właściciel piekarni i cukierni A.J. Wychowanek z Jaworzyny Śląskiej – Takie pączki wyglądają ładnie, ale tak naprawdę to tylko napompowana chemiczna kulka, w której na próżno szukać nawet jajek, bo te są z proszku. To coraz częstsza praktyka wykorzystywana, dzięki której proces produkcji jest dużo szybszy. Taką mieszankę zalewa się tylko wodą, a ta rośnie w piecu. Można szybciej wyprodukować większe ilości i dzięki temu więcej zarobić – dodaje.

11 tys. tradycyjnych pączków dla mieszkańców powiatu

Jaki jest sekret prawdziwego pączka, jego receptura i jak go rozróżnić? Jak tłumaczy Jacek Wychowanek, receptura jest bardzo prosta. – To mąka, woda, jajka, drożdże i cukier oraz oczywiście nadzienie np. konfitura różana i lukier – mówi założyciel piekarni i cukierni A.J. Wychowanek – Proces wypieku takich pączków jest dłuższy, trzeba rozbijać i wykorzystywać prawdziwe jajka, używać drożdży itd., a nie zalewać wodą jednej mieszanki. Jednak nasza piekarnia i cukiernia istnieje od 1997 r. i od początku naszym założeniem było pieczywo oraz wypieki takie jak w domu. Nie poddaliśmy się trendom i chęci szybkiego zarobku kosztem naturalnych składników. W tym tak naprawdę tkwi sekret naszych pączków i pieczywa. Te przygotowywane jest z prawdziwego zakwasu i niezmiennego od pierwszego dnia istnienia piekarni – tego samego zaczynu. Z okazji tłustego czwartku przygotujemy 11 tys. pączków z różnymi nadzieniami, które będzie można zakupić w 9 naszych punktach w Świdnicy, Strzegomiu, Jaworzynie Śląskiej, Piotrowicach Świdnickich oraz Żarowie. To maksymalna liczba, którą jesteśmy w stanie przygotować – dodaje.
Naturalny pączek od tego produkowanego z gotowych mieszanek można rozpoznać m.in. po kształcie. Nie jest idealnie okrągły i bardzo pulchny, ale nieco spłaszczony. Jest mniejszy, ale cięższy. Jego waga powinna wynosić ok 80 g. Ważna jest również linijeczka na pączku. Jeśli jest biała, równa, to znaczy, że pączek został właściwie usmażony.

Konkurs — wygraj skrzynkę tradycyjnych pączków

Piekarnia i cukiernia A.J. Wychowanek i „Wiadomości Świdnickie” z okazji tłustego czwartku przygotowały dla mieszkańców powiatu wyjątkowy konkurs. Do wygrania jest skrzynka pączków przygotowywanych zgodnie z tradycyjną recepturą piekarni. Wystarczy wejść na profil na Facebooku — Piekarnia A.J. Wychowanek, polubić go, oraz na profilu piekarni napisać komentarz z kim chcielibyśmy się podzielić prawdziwymi pączkami i dlaczego. Spośród uczestników zostanie wybrana najciekawsza odpowiedź, a pączki zostaną dostarczone na wskazany adres przez zwycięzcę w czwartek do godz. 12:00. Konkurs odbywać się będzie do czwartku do godz. 09:00, a o godz. 10:00 zostanie ogłoszony zwycięzca.

 

Sklepy firmowe piekarni i cukierni A.J. Wychowanek:
Świdnica: ul. Okrężna 48, ul. Łukowa 6, ul. Środkowa 9, ul. Bartosza Głowackiego 39
Strzegom: ul. Rynek 40
Jaworzyna Śląska: ul. Świdnicka 2a, ul. Wolności 21
Piotrowice Świdnickie 37

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *