Mięso w sosie koperkowo-musztardowym

Zamiast kupować gotowe sosy, proponujemy zrobić własny. Sprawdźcie sami, jakie to proste!

Składniki:
mięso (np. karczek lub łopatka),
2 łyżeczki musztardy,
pęczek koperku,
2 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
liść laurowy,
cebula,
ziele angielskie,
przyprawa typu „Kcharek”.
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, kroimy na mniejsze cząstki, doprawiamy i smażymy na głębokiej patelni, aż się zarumieni. Cebulę kroimy w kostkę (lub wedle uznania) i dodajemy do mięsa, aby się zeszkliła. Jak cebula się zarumieni, dolewamy niewielką ilością wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, po czym doprowadzamy całość do wrzenia. W międzyczasie kroimy koperek. W naczyniu rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody ok. dwie łyżki mąki, dorzucamy koperek i dwie łyżeczki musztardy. Dodajemy roztwór do mięsa i mieszamy, aż sos się zagotuje. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, należy dodać odrobinę wody i ponownie doprowadzić do wrzenia. Smacznego!
esbe