Porady

Mięso w sosie koperkowo-musztardowym

duszone_miso_1

Zamiast kupować gotowe sosy, proponujemy zrobić własny. Sprawdźcie sami, jakie to proste!

duszone_miso_2

Składniki:

mięso (np. karczek lub łopatka),

2 łyżeczki musztardy,

pęczek koperku,

2 łyżki mąki,

sól,

pieprz,

liść laurowy,

cebula,

ziele angielskie,

przyprawa typu „Kcharek”.

 

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, kroimy na mniejsze cząstki, doprawiamy i smażymy na głębokiej patelni, aż się zarumieni. Cebulę kroimy w kostkę (lub wedle uznania) i dodajemy do mięsa, aby się zeszkliła. Jak cebula się zarumieni, dolewamy niewielką ilością wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, po czym doprowadzamy całość do wrzenia. W międzyczasie kroimy koperek. W naczyniu rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody ok. dwie łyżki mąki, dorzucamy koperek i dwie łyżeczki musztardy. Dodajemy roztwór do mięsa i mieszamy, aż sos się zagotuje. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, należy dodać odrobinę wody i ponownie doprowadzić do wrzenia. Smacznego!

esbe

 

24 sierpnia 2011

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *