Marchewka i fasola miały swoje święto

Ciasto z fasoli, dżem z marchewki, a także warzywne pasty i sałatki. Takie pyszności mogły spróbować dzieci w ramach Dni Zdrowego Odżywiania, które odbyły się w Miejskim Przedszkolu Integracyjnym „Słoneczko” w Świdnicy.

WP_20160226_11_02_25_Pro

Pracownicy placówki codziennie dokładają wszelkich starań, by uczyć zdrowych nawyków od najmłodszych lat. – Wyrobienie w dzieciach już w wieku przedszkolnym zdrowych nawyków żywieniowych, rzutuje na zdrowie młodego pokolenia w przyszłości. W ostatnim czasie przepisy prawa znacznie zaostrzyły wymogi dotyczące żywienia w placówkach oświatowych. Obecnie nacisk kładzie się na stosowanie naturalnych składników, ograniczenie cukrów i soli – tłumaczą pracownicy. – „Słoneczko” stara się o certyfikat „Przedszkole promujące zdrowie”. Podejmowanych jest tu wiele działań prozdrowotnych. Jednym z nich jest organizacja Dni Zdrowego Odżywiania.

W lutym w przedszkolu „Słoneczko” odbyły się: Dzień Marchewki oraz Dzień Fasoli. – Takie dni pomagają dzieciom poznać wartości odżywcze danego warzywa i zachęcają je do jedzenia zdrowych produktów – dodają pracownicy.

W Dniu Marchewki przedszkolaki obejrzały montaż słowno-muzyczny „Urodziny marchewki” w wykonaniu grupy II oraz jadły marchewkowe potrawy: ciasto, muffinki, dżem, surówkę itp. Każda grupa przygotowywała swoją potrawę i z radością dzieliła się nią z innymi.

Podczas Dnia Fasoli dzieci wysłuchały baśń Josepha Jacobsa pt.: „Jaś i magiczna fasola”, w wyobraźni zmieniły w kiełkujące fasolki i pięły się w górę jak rosnące pędy. Na koniec z apetytem zajadały się fasolowymi przysmakami. Na stołach pojawiły się fasolowe: ciasto, chleb, koreczki, pasty i sałatka. Potrawy wszystkim smakowały. Największe wzięcie miało ciasto z fasoli.

oprac. (BFG)

WP_20160226_10_46_45_Pro WP_20160226_10_53_52_Pro WP_20160226_11_02_25_Pro

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *