Kulinarna mistrzyni
Daria Globisz została mistrzem kulinarnym Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy.
11 marca odbył się finał drugiej edycji Szkolnego Konkursu Gastronomicznego Mistrz Kulinarny ZSH-T, pod hasłem „Zakąski z Mięsa Zwierząt Rzeźnych i Podrobów”. Finał konkursu polegał na przygotowaniu zakąsek według własnej receptury.
Jury w składzie: Aldona Liszka – Urbańska, dyrektor szkoły, Paulina Wysk i Mariusz Trojanowski, kucharze z restauracji FADO w Świdnicy, Emilia Młynarczuk, nauczyciel przedmiotów zawodowych, Weronika Szaradowska, mistrz kulinarny ZSH-T poprzedniej edycji, oceniali: technikę wykonania potrawy, oryginalność i pomysłowość, smak, estetykę podania, sposób prezentacji dania przed jury.
Ze względu na wysokie umiejętności finalistów jury miało problem z podjęciem rozstrzygających decyzji.
Ostatecznie I miejsce zajęła Daria Globisz, która, II miejsce – Natalia Jankowska, III miejsce – Elżbieta Drabik, wyróżnienie otrzymali: Natalia Klag i Tomasz Iwanicki.
Finaliści konkursu otrzymali cenne nagrody ufundowane przez sponsorów.