Poradnik kuchcika

pastaPorady, o których warto pamiętać będąc w kuchni.

Porady, o których warto pamiętać będąc w kuchni.

 

Zapewne każdy z nas ma swoje sposoby na gotowanie, pieczenie czy smażenie. Jest wiele porad, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Niektóre z nich na pewno znacie, a o tych, o których nie wiecie lub nie pamiętacie, przeczytajcie i przyswójcie! Oto kilka z nich:

 

pasta– nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia przez pierwsze 20-30 minut, kiedy ciasto zaczyna rosnąć, ponieważ może opaść;

– jeżeli chcesz zapobiec rozgotowaniu się owoców w kompocie, wrzuć do niego skórki z cytryny;

– ziemniaki będą nam lepiej smakowały i szybciej się ugotują, jeśli podczas gotowania dodamy trochę tłuszczu i zieloną cebulkę;

– za dużo soli w zupie? Wrzuć do niej obranego surowego ziemniaka – wyciągnie nadmiar soli;

– aby ulepszyć smak zupy, należy obrać cebulę i upiec ją na palniku gazowym. Podpieczoną cebulę wrzucamy do zupy podczas gotowania;

– po zagotowaniu makaronu wlej do naczynia trochę zimnej wody, następnie odcedź i ponownie przepłucz zimną wodą, wówczas makaron nie poskleja się;

– jak poprawić smak naleśników? Podczas wyrabiania ciasta dodajemy do niego szklankę gazowanej wody mineralnej. Naleśniki będą bardziej pulchne i delikatnie chrupiące. Jeżeli robimy naleśniki na ostro – zamiast wody dodajemy piwo;

– masz ochotę na budyń? Zanim jednak nałożysz deser do miseczki, przepłucz ją zimną wodą – łatwiej będzie ją później umyć;

przed ugotowaniem mleka należy przepłukać garnek zimną wodą – mleko nie będzie się wówczas przypalać;

– chcesz użyć nowych garnków? Zanim to zrobisz, nalej do nich wody i wygotuj na kuchence. Jedzenie nie przesiąknie zapachem „nowości”;

– jeśli chcesz aby przecier pomidorowy dłużej posłużył, to po użyciu nasyp do słoiczka trochę soli. Zapobiegniesz wówczas pojawieniu się pleśni;

-aby ser żółty nie przyklejał się do tarki – posmaruj ją oliwą;

– jeśli podczas gotowania ryżu dodamy do wody niewielką ilość soku cytrynowego lub kwasku cytrynowego – ryż będzie biały i nie rozgotuje się;

– żeby śmietana w zupie się nie zważyła, należy wymieszać ją wcześniej z odrobiną słodkiego mleka;

– aby podczas gotowania parówki nie pękały, należy do wody dodać niewielką ilość soli;

– gotując jajka dodaj do wody niewielką ilość soli. Wówczas podczas obierania skorupki z łatwością będą odchodzić od jajek. Nie sprawdza się przy kilkudniowych jajkach!

esbe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *