Kruche ciasteczka

ciastka

 

Zapach pieczonych kruchych ciastek jest jednym z zapachów, który wydobywa się z kuchni każdego domu w okresie świątecznym.

 

 

 

 

 

ciastka_copy

Do wykonania takich ciasteczek potrzebujemy:

1 kg mąki,
2 kostki masła,
1 kostka margaryny,
Cukier waniliowy,
30 dag cukru pudru,
4 żółtka,
Przyprawa piernikowa (2 łyżki)
2 łyżki proszku do pieczenia.

Masło, margarynę, cukier waniliowy oraz cukier puder i żółtka ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę piernikową. Wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na jedną godzinę. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok 0,3 – 0,5 cm, po czym wykrawamy różne kształty. Białkami pozostałymi po oddzieleniu od żółtek smarujemy ciasteczka, aby nabrały blasku. Jeżeli chcemy, aby ciastka były kolorowe, po upieczeniu i wystudzeniu możemy je udekorować kolorowym lukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180⁰ przez 15 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Smacznego!

 

esbe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *