Kawa to pasja
We wtorek 10 kwietnia klasa 1 H o profilu hotelarskim Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych ze Świdnicy uczestniczyła w warsztatach baristycznych w MonteBianco by Delagio, zorganizowanych przez Magdalenę Kołodziejczyk.
Szkolenie przeprowadził Marcin Sokoła, menadżer restauracji, który opowiedział historię oraz drogę kawy od plantacji do filiżanki. W części praktycznej, pod czujnym okiem profesjonalisty, uczniowie mieli możliwość poznać działanie i obsługę ekspresu ciśnieniowego oraz młynka do kawy. Nauczyli się dozować i ubijać kawę, jak również zaparzać perfekcyjne włoskie espresso oraz prawidłowo spieniać mleko.
– Te warsztaty to początek przygody z kawą – mówią zgodnie uczniowie. – Mamy nadzieję, że w trakcie nauki będziemy do niej wracać właśnie w taki sposób jak dziś. Dziękujemy Panu Marcinowi za bardzo fajne warsztaty.
To pierwszy, ale i nie ostatni projekt Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych z restauracją MonteBianco by Delagio, który ma na celu wzbogacenia edukacji w szkole przy współpracy z lokalnymi przedsiębiorcami.
fot.: ZSHT Świdnica