Karol ugotowany
Z gotowaniem nie ma za wiele wspólnego, ale spróbował swoich sił w programie TVN „Ugotowani”. Karol Lewandowski, świdniczanin-podróżnik z ekipy Busem Przez Świat zaprosił kolegów z odcinka na obiad w plenerze. Nad świdnickim Zalewem zaserwował m.in. mięso z krokodyla.
Zupka chińska, pasztet i kabanosy – to jego codzienne menu.
– Nie gotuję. Nie znam się na tym, ale udział w programie potraktowałem jako ciekawostkę, nowe przeżycie, zabawę – mówi Karol. – Chciałem zaserwować taki właśnie zestaw – zupka chińska, pasztet, kabanosy, bo tym żywię się z reguły podróżując po świecie. Niestety producenci programu się nie zgodzili (śmiech), więc musiałem coś wykombinować. Postawiłem na smaki, które poznałem zagranicą. Wszystko przyrządzałem po raz pierwszy w życiu – opowiada świdniczanin.
Podróżnik postanowił wprowadzić w swoje życie uczestników odcinka. Gotował w plenerze, na przenośnej kuchence, którą wozi w swoim ponad 20-letnim busie, a posiłki spożywano siedząc na składanych krzesełkach, na trawniku nad Zalewem Witoszówka.
– Gotowałem w polowych warunkach. Jak się okazało, dość trudne dania, choć przepisy wydawały mi się proste, w praktyce wyszło trochę inaczej. Przygotowałem na przystawkę – norweską zupę krewetkowo-łososiową, którą nazwałem „porachunki norweskiej mafii”, na główne danie podałem hamburgera po aborygeńsku, czyli hamburgera z mięsem krokodyla, a na deser – „słodki smak Florydy”, czyli amerykańskie cynamonowe rollsy – przybliża menu Karol.
Odcinek nagrywany był na przełomie lipca i sierpnia, emisja w TVN-ie odbyła się w niedzielę, 15 listopada. Efekt?
– Moje posiłki nie przypadły do gustu uczestnikom programu. Jedynie deserem się zajadano. Nawet ekipa połakomiła się na rollsy. Nie udało się wygrać, ale nie byłem też ostatni – cieszy się świdniczanin.
Zapytany o smaki dań konkurentów odpowiada.
– Te również nie były zaskakujące. Podróżując próbowałem już wielu dziwnych, egzotycznych rzeczy: mózgu owcy, owadów… Więc zaskoczenia nie było. Była za to miła zabawa i wiele rzeczy mogłem poznać od kuchni – mówi zdobywca trzeciego miejsca.
Odcinek zwyciężył Kuba, na drugim miejscu była Ania, a na czwartym Nikoletta. Wszyscy są mieszkańcami Wrocławia.
Marlena Mech, foto: print screen za ugotowani.pl
Artykuł ukazał się w 47 numerze „Wiadomości Świdnickich”