Aktualności, Kultura, Polecamy

Gulasz miał swój festiwal (FOTO)

Kuszące zapachy gotujących się w bograczach gulaszy, doskonała zabawa i niezapomniana atmosfera, pełna śmiechu i radości. 23 czerwca w walimskim Parku Jordanowskim miała miejsce najsmaczniejsza impreza w regionie, przyciągająca wielu smakoszy i miłośników tej wyśmienitej potrawy.

Nie tylko gulasz

Pomysłów na przygotowanie wyjątkowych dań było mnóstwo, a w kolejnych stanowiskach konkursowych żwawo uwijano się doprawiając, mieszając i kosztując bulgoczące wywary. Nie zabrakło również atrakcji umilających zarówno gotowanie, jak i próbowanie potraw przez licznie przybyłych gości – relacjonuje Maciej Garbiec, Inspektor ds. Promocji Gminy Walim.

Wesołe sowy z Gminy Walim, radośnie latały to tu-to tam zaglądając do kociołków, zachęcając do wspólnej zabawy i z przyjemnością pozując do zdjęć. Niewątpliwą atrakcją były także animacje i program artystyczny przygotowany specjalnie dla najmłodszych uczestników Festiwalu Gulaszu. Klaun Patryk i Klara wprawiały uczestników w dobry nastrój dzięki zabawom i humorystycznym scenkom. W Parku Jordanowskim na każdym kroku czekały ciekawe atrakcje, a dla wszystkich kochających folklor swój talent zaprezentował Zespół Folklorystyczny Ziemi Ścinawskiej, który wprowadził w kulminacyjny punkt całej imprezy- degustację gulaszy konkursowych. Na komisję czekało ciężkie zadanie, ponieważ każda z przygotowanych potraw zachwycała smakiem i kunsztem wykonania. A spotkać można było przeróżne kombinacje składników i dodatków. Od mocno mięsnych i ostrych, po aromatyczne i delikatne, wegetariańskie gulasze.

Z okazji przypadającego na sobotę Dnia Ojca zorganizowana została loteria, w której do wygrania były wspaniałe nagrody w postaci voucherów na kolacje w Karczmie Rycerskiej, Sowiej Grapie oraz Zajeździe Hubert. Ważnym momentem były oczywiście degustacje gotowych dań. Przeprowadzano długie i wnikliwe debaty kulinarne, podczas których każdy starał się doradzić i pokazać swój kulinarny fach.

Wójt też gotował

Nie zabrakło również tradycyjnego już punktu imprezy- Gulaszu Wójta. W wielkim, wojskowym kotle czekało na wszystkich chętnych ponad pięćdziesiąt litrów wyśmienitego gulaszu z dzika, który osobiście gotował Wójt Gminy Walim Adam Hausman. Każdy z chętnych prócz wspomnianego gulaszu otrzymywał indywidualną poradę miłosną- a to dlatego, ponieważ specjalność wójta przyrządzana była na wywarze z lubczyku, który nie tylko wydobywał wspaniały smak gulaszu, ale i otwierał serca każdego, kto takiej potrawy spróbował. Obok spróbować można było także gulaszu Starostwa Powiatowego i Radnych Gminy Walim. Po degustacji i burzliwej dyskusji, przystąpiono do części, gdzie nastąpić miało wyłonienie najsmaczniejszego ze wszystkich przygotowywanych gulaszy. Potrawą, która najbardziej ujął jury był gulasz grupy Walim Rajdowy, który zachwycił nie tylko głębią smaku i aromatem użytych składników, lecz i iście wyścigowym wykonaniem. Nagrodzeni zostali także Marek Kapło zajmując drugie miejsce i Joanna Zacharska-Błaszczyk na miejscu trzecim. Wszystkie ekipy otrzymały pamiątkowe dyplomy. Zakończenie konkursu to jednak nie koniec zabawy! Po wyłonieniu zwycięzców nastąpił moment, na który wszyscy, spragnieni akustycznych doznań czekali.

Gwiazda wieczoru, zespół Backstage Acoustic to wspaniałe melodie, które oczarowały zgromadzonych i wprowadziły w muzyczną część festiwalu. Wkraczający na scenę DJ dał prawdziwy popis swoich możliwości rozgrzewając roztańczoną publiczność, która za nim miała padający deszcz. Natomiast o godzinie 22.00 czekał emocjonujący pokaz sztucznych ogni. Rozświetlone niebo, wspaniała atmosfera i tańce towarzyszyły zgromadzonym aż do późnych godzin nocnych.

foto Maciej Garbiec

29 czerwca 2018

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *