Festiwal Mąki w zabytkowym młynie

W sobotnie popołudnie zapach i smak świeżo pieczonego chleba niejednemu z nas przypomniał cudowne lata dzieciństwa. Na II Festiwal Mąki, który odbył się 2 września w zabytkowym młynie w Siedlimowicach tłumnie przybyli mali i duzi miłośnicy zdrowego żywienia.

Bez wątpienia każdy znalazł tu coś dla siebie. Kiedy dorośli odpoczywali w promieniach słonecznych delektując się produktami lokalnych wytwórców ich małymi pociechami zajmowały się Fifi i Bibi. Dwie przesympatyczne clownikowe wypuściły w niebo miliony baniek mydlanych, robiły zwierzątka z baloników, uczyły chodzenia na szczudłach, bawiły i rozśmieszały.

Na małych archeologów czekało stoisko GEO – Zabawa, a dorośli miłośnicy historii mogli wziąć udział w spacerze historycznym po zabytkach Siedlimowic oraz w nocnym zwiedzaniu Młyna. O tajemnicach, jakie skrywają zabytkowe miejsca opowiadał Bogdan Mucha, archeolog, który na co dzień prowadzi Żarowską Izbę Historyczną. Wieczorem wszystkich zmarzluchów rozgrzewało ciepło ogniska oraz tańce i śpiewy zespołu Dziwoludy.

Najważniejszym punktem programu było oczywiście rozstrzygnięcie konkursu „Chlebowzięci” na najlepszy chleb domowego wypieku. W konkursie mogli wziąć udział wszyscy, którzy amatorsko zajmują się wypiekiem chleba. I miejsce komisja przyznała Pani Magdalenie Bronko z Wałbrzycha, II zajęła Izabela Gamperl z Kraskowa, a III Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch ze Świdnicy. Wszystkim serdecznie gratulujemy i przypominamy, że fundatorem nagród w konkursie „Chlebowzięci” była piekarnia Pasol-Paco.

Więcej zdjęć na http://www.um.zarow.pl/www/strony/do_druku/aktualnosci/2017/09/012.htm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *