Porady

Faszerowane cukinie

cukinie_faszerowane

Ponieważ mamy sezon na cukinie, podpowiemy Wam ciekawy sposób, w jaki można je przyrządzić.

 

cukinie_faszerowane_2

Potrzebne składniki:

2 młode i nie za duże cukinie,

1 kiełbasa,

1 cebula,

1 jajko,

2 łyżeczki musztardy,

2 łyżki jogurtu naturalnego,

ser żółty,

sól, pieprz,

Przygotowanie:

Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na dwie równe części i wyciągamy miękki miąższ. Na patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę, wyjęty miąższ cukinii oraz cebulę – całość doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy powstały farsz do przygotowanych wcześniej połówek cukinii. Ser żółty trzemy na tarce o dużych oczkach. Część sera mieszamy z musztardą, jogurtem, rozbełtanym jajkiem oraz z przyprawami. Powstałą masą polewamy po farszu oraz posypujemy po wierzchu pozostałym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (z termoobiegiem) przez ok 25 minut. Smacznego!

esbe

23 sierpnia 2011

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *