Dożynki na folkową nutę zakończone (DUŻO ZDJĘĆ)

 

Setki wiernych, barwne wieńce ze zbóż i ziół, kolorowe stragany ze swojskim jedzeniem, podziękowanie za tegoroczne plony i bochny pachnącego chleba. A na koniec góralskie rytmy. Takie były wczorajsze Dożynki Gminy Świdnica 2015. Wszyscy skosztowali lokalnych przysmaków i dobrze się bawili. Pogoda dopisała, a rolnicy tłumnie podziękowali za zbiory i szczęśliwe zakończenie żniw.

 

Setki wiernych, barwne wieńce ze zbóż i ziół, kolorowe stragany ze swojskim jedzeniem, podziękowanie za tegoroczne plony i bochny pachnącego chleba. A na koniec góralskie rytmy. Takie były wczorajsze Dożynki Gminy Świdnica 2015. Wszyscy skosztowali lokalnych przysmaków i dobrze się bawili. Pogoda dopisała, a rolnicy tłumnie podziękowali za zbiory i szczęśliwe zakończenie żniw.

Dożynki to dla rolników najważniejsze święto w roku. Stroją wsie, przygotowują scenki rodzajowe, a także chwalą się wieńcami żniwnymi. – To święto to ukoronowanie ich całorocznej pracy na roli. Dziękuję wszystkim sołectwom za przygotowanie straganów, wieńców i całej oprawy, a w szczególności mieszkańcom Krzczonowa za współorganizację święta plonów. To dowód uznania dla wszystkich rolników – mówiła Teresa Mazurek, wójt gminy Świdnica.

Po raz czwarty dożynki odbyły się na terenie Fundacji Krzyżowa. Uroczystości rozpoczęły się mszą świętą polową. Następnie w barwnym korowodzie dożynkowym w rytm orkiestry wszystkie 33 sołectwa zaprezentowały swoje misternie wykonane wieńce i bochny chleba.

Starostami tegorocznych dożynek byli Iwona Kaniowska oraz Krzysztof Kowalski z Krzczonowa, którzy szli na czele barwnego pochodu i nieśli symbole plonów: chleb i owoce.

Przepiękne dożynkowe wieńce przygotowały podobnie jak w roku ubiegłym wszystkie 33 sołectwa. Przygotowują je przeważnie gospodynie wiejskie. Wieńce są różnych rozmiarów i przybierają oryginalne kształty. Wykonanie niektórych z nich zajmuje nawet miesiąc czasu. Przepiękny wieniec z Wilkowa przedstawiający papieża zdobył nagrodę specjalną od poseł na Sejm RP Izabeli Katarzyny Mrzygłodzkiej. Był wykonany własnoręcznie przez panią sołtys sołectwa Wilków. Najpiękniejszy wieniec dożynkowy według jury przygotowało sołectwo Bystrzyca Górna, a wg publiczności sołectwo Burkatów. Natomiast w konkursie na najładniejszy i najsmaczniejszy stragan dożynkowy wygrało sołectwo Lutomia Dolna.

Równie atrakcyjna jak korowód była część artystyczna dożynek. Jako pierwszy na scenie wystąpił zespół śpiewaczy „Ale Babki”, który wspólnie z Teatrzykiem Obrzędowym „Pogwarki” z Burkatowa zaprezentował Misterium Chleba. 

Dożynki w Krzyżowej były także okazją do promocji lokalnych przysmaków. Na stoiskach królowały domowe ciasta, chleb ze smalcem, kiełbasy, kiszone ogórki, pierogi domowej roboty, a Zielarnia pod Czereśnią z Krzczonowa ugościła zaproszonych gości pieczonym prosiakiem i nalewką.

Na dożynkowej scenie nie mogło zabraknąć ludowej muzyki i tańców. Zaprezentowały się lokalne zespoły, a gościem specjalnym była nowoczesna muzykująca od pokoleń kapela góralska Trebunie Tutki, która chętnie eksperymentowała z reggae, rockiem, a nawet techno i jazzem. Podhalańska muzyka porwała do tańca podrygujący do rytmu tłum. Zabawa trwała do późnych godzin wieczornych.

Tekst i foto Beata Figurna-Garbiec

 

{fcomment}

{gallery}galerie/150831dozynki{/gallery}

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *