Czas na małosolne!

malosolnePrzepis na ogórki małosolne zna zapewne bardzo wiele osób. Jeśli nie, to zaraz go poznacie. Ale czy wszyscy wiedzą, co należy zrobić, aby ogórki były gotowe już na następny dzień? Sprawdźcie sami!

Przepis na ogórki małosolne zna zapewne bardzo wiele osób. Jeśli nie, to zaraz go poznacie. Ale czy wszyscy wiedzą, co należy zrobić, aby ogórki były gotowe już na następny dzień? Sprawdźcie sami!

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

 

– ogórki gruntowe 2-2,5 kg (im mniejsze, tym więcej);

– 2 litry wody;

– 2 kopiaste łyżki soli;

– koper z nasionami 3-4 szt.;

– czosnek – ok. 10 ząbków;

 

malosolneSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. gotujemy wodę z solą;

  2. do 4 litrowego słoja (lub garnka glinianego) wkładamy na dno 3 ząbki czosnku oraz zwiniętą gałązkę kopru;

  3. ogórki układamy bardzo ciasno do połowy słoja;

  4. ponownie kładziemy czosnek – 4 ząbki oraz gałązkę kopru;

  5. układamy kolejną warstwę ogórków;

  6. na wierzch kładziemy pozostałe 3 ząbki czosnku i gałązkę kopru (blokujemy w ten sposób podpływanie ogórków);

  7. gorącą solanką zalewamy ogórki w słoju i przykrywamy go talerzykiem (nie zakręca się słoja nakrętką!)

Warto wiedzieć:

 

W celu przyspieszenia kiszenia należy:

  • Zastosować gorącą, a nie zimną zalewę;

  • Odciąć końcówki ogórków od strony ogonka; unikniemy w ten sposób również goryczy;

  • Widelcem nakłuć ogórki dookoła na głębokość ok. 3-5 mm lub przeciąć je w dwóch przeciwnych płaszczyznach, od końców do środka. (Jeżeli zrobimy to właściwie, ogórek się nie rozpadnie.)

Tak przygotowane ogórki są gotowe już po dwóch dniach, a nie dopiero po czterech. Ukiszone ogórki wyjmujemy zawsze czystym widelcem, a nie palcami, wówczas zalewa i ogórki nie zepsują się.

Życzę smacznego!

esbe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *