Chlebowzięci na Festiwalu Mąki

Już w ten weekend poznamy mistrza domowego wypieku chleba. W sobotę w zabytkowym młynie w Siedlimowicach rusza III Festiwal Mąki.

– Drzwi młyna 8 września otworzymy dla państwa już o godzinie 14.00. Na gości czekać będą prawdziwe rarytasy. Na pewno pojawią się różnego rodzaju chleby, pierogi, sery, miody, ciasta i wiele, wiele innych smakołyków. A hitem będą przygotowane przez właścicieli podpłomyki oczywiście z siedlimowickiej mąki. Palce lizać – mówi Tomasz Pietrzyk, dyrektor i pomysłodawca Festialu Mąki w Siedlimowiach.

Tradycyjnie podczas festiwalu Mąki rozstrzygnięty zostanie konkurs na najlepszy chleb domowego wypieku „Chlebowzięci”. – Zgłoszenia przyjmujemy w dniu festiwalu do godziny 15.00. W tym roku po raz pierwszy nagrodę otrzyma piekarz amator z gminy Żarów. Fundatorem nagród w konkursie „Chlebowzięci” jest Piekarnia PASOL – PACO, która jest z nami od pierwszej edycji festiwalu – mówi Pietrzyk. Regulamin konkursu dostępny na stronie organizatora www.centrum.zarow.pl

O godzinie 16.30 zaplanowano warsztaty chlebowe, które poprowadzi Joanna Maślukiewicz z Kooperatywa124 i laureatka pierwszego miejsca w pierwszej edycji Festiwalu Mąki. Ilość miejsc ograniczona.

Ciekawie zapowiada się nocne zwiedzanie młyna, po którym oczywiście oprowadzą właściciele – Iwona i Witold Markiewicz. Nie lada atrakcją będzie wieczorna prezentacja Młyny wodne i wiatraki na terenie gminy Żarów, którą przygotował Bogdan Mucha. Najmłodszymi uczestnikami Festiwalu Mąki zajmą się clowniki Fifi i Bibi.

Na finał organizatorzy zaplanowali koncert zespołu TANTUA. Muzycy tworzą głównie muzykę etniczną, folkową oraz world music. Bazującą na instrumentach etnicznych z różnych zakątków świata, podpartą wokalizami oraz instrumentami klawiszowymi. – Nasza muzyka rodzi się z nieograniczonej potrzeby tworzenia, która towarzyszy nam każdego dnia – mówią artyści.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *