Akcja „Tydzień dobrego chleba”

W związku z przeprowadzaną akcją uczniowie klasy III mieli okazję do podejmowania wielu działań związanych ze zdrowiem. Dzieci poznały zdrowotne właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami oraz miały możliwość promowania zdrowego stylu życia gwarantującego zachowanie zdrowia.

Tydzień dobrego chleba 1

Między innymi uczniowie samodzielnie przygotowali zdrowe kanapki, robione z chleba żytniego, wieloziarnistego, razowego. Redagowali przepisy na zdrowe pieczywo, stworzyli plakat „Od ziarenka do bochenka”.

Uczniowie dzięki przeprowadzonej akcji mieli możliwość by zastanowić się nad swoją dietą, uważniej dobierać produkty w sklepie, zacząć troszczyć się o zdrowie swoje ale także dzięki zdobytej wiedzy – o swoich najbliższych. Akcja podkreśliła i uświadomiła dzieciom konieczność szacunku dla chleba oraz przybliżyła wartość chleba w ujęciu narodowym i religijnym.

Uczniowie klasy III ze Szkoły Podstawowej im. Anny Jenke w Mrowinach w składzie: Maja Boguszewska, Mateusz Chromy, Dominik Dąbek, Oskar Jania, Alan Kowalczyk, Wojciech Maślerz, Kornel Mikołajek, Emilia Misiurka, Karolina Mnich, Hanna Piasecka, Julia Pietruszka, Marek Ucieszyński, której opiekunem jest Justyna Rzeczycka.

Tydzień dobrego chleba 2

Tydzień dobrego chleba 3

Tydzień dobrego chleba 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *